Glaskonst

Kontakt stall@gullohagen.se karta på eniro.se

 

Glas

 

När man hettar upp glas till ca 800 grader så mäler glaset och blir en trögflytande vätska, som strävar efter att bli 6 mm. Man ställer in ugnen på kurva när man smälter glaset, man värmer ugnen långsamt och sen strax före att glaset smälter så stannar man av och låter ugnen så i den temperaturen en stund.

 

Där efter låter man ugnen gå upp i topp temperatur och vila där en stund medan glaset flyter ut eller om det är tunnare än 6 mm drar ihop sig. Där efter så minskar kurvan i temperatur och på vägen ner i temperatur låter man också ugnen så fast en stund.

Vilka hålltider och temperaturer man behöver ha det får man prova sig fram till beroende på glas sort och resultat men vill uppnå.

Jag arbetar med återvunnet glas, ett glas som behöver högre temperaturer för att forma sig än de glas som finns att köpa i handeln till att göra smycket av.

 

Det tilltalar mig att återvinna och jag tycker att det blir mer av mitt egna när jag använder, gamla flaskor, glasburkar, krossat buss glas och trasiga gamla fönster i min process.

 

Jag gillar att testa, experimentera och upptäcka nytt och det får jag verkligen när jag leker med glas på min fritid.

En ljuslykta blir till

 

Jag gör mina ljuslyktor av glasflaskor i tre steg, först smälter jag ner ljuslyktorna så dom blir platta, sen smäller jag ihop mina flaskor och där efter är det dags att forma glaset till en lykta.

 

Det är en väldigt tidskrävande process ca tre dygn tar det från att jag startar ugnen första gången till att jag får se min färdiga lykta och om den blev som jag tänkt.

 

när jag jobbar och när jag ser resultatet av mina lyktor så föds hela tiden nya idéer, det är det som är så roligt med att just arbeta med glas.

Glas från ugnen

Copyright © All Rights Reserved